Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Όταν πάρει φωτιά ο κώλος μας…

Ο Ξυλούρης αναρωτιέται και τραγουδά «πότε θα κάνει ξαστεριά..», τελευταία έχω την ίδια απορία… Δυστυχώς δεν μπορώ πλέον ούτε καν να φανταστώ πότε, πόσο μάλλον να βρω το κουράγιο να τραγουδήσω…
Έτυχε χθες να βρεθώ σε μια αίθουσα αναμονής, την ώρα που ξεκίναγε το μόνο «αντικειμενικό, πραγματικά ειδησεογραφικό δελτίο ειδήσεων». Το δελτίο ειδήσεων του MEGA! Δεν θα ασχοληθούμε προς το παρόν με το εξέχον επιτελείο και τον θίασο που μετέχει σε αυτό το δελτίο, εάν και υπόσχομαι ότι θα επιστρέψω στο θέμα κάποια στιγμή.
Στην ίδια αίθουσα αναμονής βρισκόταν και ένας κύριος περίπου 60 ετών, μετά της συζύγου του. Σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα με το άκουσμα της έναρξης του «δελτίου» αμέσως αγενέστατα άρπαξε το χειριστήριο, δυνάμωσε την φωνή και προσηλώθηκε στις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού του κ. Βενιζέλου. Τόση έντονη ήταν η προσήλωση του, που μέχρι και τα γυαλιά ηλίου ξέχασε να βγάλει και ας ήταν 8 το απόγευμα πλέον.
Ο «δυστυχής» αυτός κύριος άκουγε τις «ειδήσεις» του MEGA και συμφωνούσε δυνατά σε όλες τις διαβεβαιώσεις του κ. Βενιζέλου ότι οι τραπεζικές καταθέσεις (του) είναι ασφαλής – σε σημείο που καταλάβαμε όλοι ότι μόνο ΠΑΣΟΚ μπορεί να ψηφήσει αυτός ο «νοήμον» κύριος. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι πιο δυστυχής από τον κύριο αυτόν ήμασταν όλοι οι υπόλοιποι που φασιστικά μας ανάγκασαν να παρακολουθήσουμε το γελοίο «δελτίο ειδήσεων» του MEGA.
Το παράδειγμα του κυρίου αυτό δεν είναι η εξαίρεση άλλα δυστυχώς ο κανόνας. Σαν λαός έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Ξεχνάει αυτός ο κύριος – όπως και όσοι άλλοι ψήφισαν ΜΠΑΤΣΟΚ – τις δηλώσεις «ότι λεφτά υπάρχουν» και «θα μειώσουμε τον ΦΠΑ για να φέρουμε την ανάπτυξη» και όλα αυτά τα ωραία φιλολαϊκά?! Ναι, ξεχνάει! Και πάνω απ’ όλα βάζει το δικό του συμφέρον – όπως του έμαθαν τόσα χρόνια να κάνει. Τι τον νοιάζει αυτόν εάν οι επόμενες γενιές είναι χρεωμένες, καταδικασμένες, άνεργες και δαρμένες από τις κυβερνήσεις που αυτός και οι όμοιοι του ψήφιζαν. Η τσέπη του και οι λογαριασμοί του να είναι καλά και οι υπόλοιποι να πάνε … σαν το αλησμόνητο «Το Αιγάλεω και Ολυμπιακός να κερδίζουν και οι άλλοι να πάνε να…»
Δεν θα ασχοληθούμε, σε αυτό το κείμενο,  με τις χιλιάδες ψέματα που μας έχει κατά καιρούς αραδιάσει όλο το πολιτικό σύστημα. Με αυτό ας ασχοληθούν οι ειδικοί. Άλλα δεν παύει να με εκπλήσσει η επιλεκτική μνήμη και η απέραντη ανοησία των Ελλήνων. Μα δεν θυμάται κάνεις τίποτα απ’ όλα όσα έχουν γίνει ή μάλλον απ’ όσα τους τάξανε και πότε δεν έγιναν… Τίποτα? Η νοοτροπία του κάθομαι και «χαλαρά», μας έχει κοστίσει τα μέγιστα στην ιστορία μας. Αυτός ο κύριος και οι όμοιοι του θα τρέξουν να σβήσουν μια φωτιά μόνο όταν κάψει τον κώλο τους. Μέχρι τότε θα κάνουν τηλεκριτική και θα προσηλώνονται στα δελτία ειδήσεων, σαν να βλέπουν σήριαλ του Φώσκολου!
Πίστευα ότι σαν λαός με όλα αυτά που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, ίσως και με όλη αυτή την αγανάκτηση που κυριαρχεί, θα δείχναμε επιτέλους τον άλλον εαυτό μας και θα στεκόμασταν αλληλέγγυοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Αντίθετα, επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε παρτάλια! Ο καθένας για τον κώλο του! Και όσο θα παραμένει αυτή η κατάσταση τόσο θα μας κυβερνάνε ψεύτες και κλέφτες – ίσως όλοι μας τελικά να θέλουμε να γίνουμε χαλίφης στην θέση του χαλίφη για αυτό και δεν αντιδρούμε! Ίσως να περιμένουμε την σειρά μας, που θα κυβερνήσουμε για να κλέψουμε και να φάμε!  
Η πλειοψηφία δεν είναι ικανή ούτε για την πιο απλή σκέψη πόσο μάλλον για δημιουργική κριτική, απαλλαγμένη από πάσης φύσεως αγκυλώσεις, είτε κομματικές είτε μη.
Αυτός είμαστε ως λαός, να μας χαιρόμαστε! Ξυπνήστε χανόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου