Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΑ

Αυτομόλησα και εγώ. Μετά από χρόνια παθητικής στάσης έναντι σε ένα κατεστημένο που καθημερινώς μας υποδουλώνει και μας «εντάσσει» με όλο και μεγαλύτερη επιτυχία στους μηχανισμούς του, ως άλλο ένα γρανάζι. Αυτομόλησα και εγώ.
Επιλέγω τον τελευταίο τόπο ελεύθερης έκφρασης, το διαδίκτυο και την δημιουργία ιστολογίου.  Τον τελευταίο πραγματικά ελεύθερο και απαλλαγμένο τόπο από τηλεδημοσιογράφους, κομματικούς μηχανισμούς προπαγάνδας, εγκάθετους κυβερνήσεων και πάσης φύσης «βοσκούς» που θέλουν να μας καθοδηγούν και να μας λένε τι και πως θα πρέπει να ζήσουμε (πρωτίστως) για να τους μοιάσουμε και να μην τους ενοχλεί η ύπαρξη μας. Για να μην ενοχλήσουμε πότε με την ελεύθερη μας σκέψη και λόγο.
Πρέπει να καταθέσω ότι δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος άλλα ούτε και εγγεγραμμένος σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Είμαι απλά ένα γρανάζι στον πολύπλοκο μηχανισμό που τελευταία όμως χάλασε και αποφάσισε να εκφράσει τις απόψεις του…
Αποφασίζω λοιπόν να αυτομολήσω και να ενταχθώ θεληματικά στις τάξεις του «εχθρού». Έναν εχθρό που για χρόνια εσφαλμένα πολεμάμε. Ένας εχθρός που ήταν πάντα αόρατος και πάντα επικίνδυνος. Η ύπαρξη αυτό του εχθρού γαλούχησε γενεές ολόκληρες στο ποτέ να μην μιλήσουμε και ποτέ να μην εκφράσουμε άποψη γιατί αλλιώς θα μας κατασπάραζε το μεγάλο τέρας. Επιλέγω λοιπόν να ταχθώ μαζί του, γιατί τελικά το φίδι το είχα (-με) στον κόρφο μου και όχι απέναντι μου.  Επιλέγω να κινούμε αντίθετα με τις προσταγές του κάθε τηλεκριτικού, ξερόλα δημοσιογράφου, κάθε κολλημένου πολιτικά ανάλγητου, και κάθε κυβερνητικού παπαγάλου.
Επιλέγω να αυτομολήσω και από τον καναπέ μου – εάν και άργησα και εγώ- και την παθητική στάση που χρόνια μου επέβαλλαν, και να εκφράζω ελεύθερα πλέον την άποψη μου σε ότι με ενοχλεί… τα σχόλια και η κριτική δική σας .

4 σχόλια:

  1. Φίλε chilly.Καταρχήν συγχαρητήρια για το άψογα δομημένο και άρτια γλωσσικά άρθρο σου.θα σταθώ περισσότερο στην σκέψη σου σχετικά με το διαδίκτυο γιατί αποτελεί εύφορο πεδίο διαλόγου.
    Θα συμφωνήσω οτι το διαδίκτυο είναι ο τελεύταιος τόπος πραγματικής ελεύθερης έκφρασης που μας έχει απομείνει αν και τον τελευταίο καιρό γίνονται φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να τεθεί και αυτό κάτω απο την σκέπη της κατευθυνόμενης ενημέρωσης μέσω της άρσης του προσωπικού απορρήτου των bloggers.Σε αυτό συμβάλλουν βέβαια και οι εγκάθετοι που καταβάλλουν την δέουσα προσπάθεια ώστε να οδηγηθούμε μαθηματικά σε αυτή την κατάσταση μέσα απο διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντιών και να αποτελέσουν έτσι τον καταλύτη για την απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης που εξυπηρετεί τα αφεντικά τους και το κράτος. Είναι κάτι ανάλογο με τους κουκουλοφόρους και τον παρακρατικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί.Τα κάνουμε μπάχαλο,ρίχνουμε την ευθύνη στους αναρχικούς(όχι οτι και αυτοί είναι άμοιροι ευθυνών) και πετυχαίνουμε δύο πράγματα:φοβίζουμε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους και περνάμε μέτρα που πλήττουν τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών.Προς το παρόν έχω την αίσθηση οτι το θεωρούν ναι μεν επικίνδυνο αλλά όχι σε σημείο συναγερμού ο οποίος θα ενεργοποιήσει τους κάθε είδους κατασταλτικούς μηχανιμούς τους είτε κρατικούς(άρση απορρήτου,νομοθετικές απαγορεύσεις που αφορούν το διαδίκυο) είτε παρακρατικούς(πληρωμένους crackers).Κομβικής σημασίας είναι η υπόθεση με τον Julian Assange.Η σύλληψη του μπορεί να ερμηνευτεί ως εξής:Μας έβγαλες τα άπλυτα στην φόρα και εμείς θα σε συντρίψουμε και ταυτόχρονα θα δώσουμε ένα μήνυμα σε όποιον προσπαθήσει να κάνει κάτι ανάλογο.Άλλωστε απο τρομοκρατία η Αμερική είναι μανούλα.Η εκδοχή αυτή αν κάτσεις και το καλοσκεφτείς έχει μερικά κενά.Δηλαδή επι της ουσίας χτυπάνε τον αγγελιοφόρο και όχι το μήνυμα.Δηλαδή το διαδίκτυο.Και αυτό το σημείο είναι πολύ καίριο.Δηλαδή όντως δεν θεωρούν οτι ο συναγερμός έχει βαρέσει κόκκινο σύμφωνα με την προηγούμενη σκέψη μου ή απλά δεν έχουν βρεί δικλείδες ώστε να χειραγωγήσουν κάτι τόσο μαζικό όσο το διαδίκτυο?Αναμένω με μεγάλη ανυπομονησια τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα γιατί πιστεύω οτι μελλοντικά θα μας απασχολήσει.Απο την άλλη το διαδίκτυο θα φανερώσει αλήθειες με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.Το ζητούμενο είναι η αυτομόληση που θα προκαλέσει να αποκτήσει και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά(ανθρωπιστικά,κοινωνικής αλληλεγγύης,αξιοπρέπειας και πολιτισμου) γιατί καλός ή κακος η μαζικότητα είναι αυτή που φοβίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλως σε βρηκαμε.....

    απλα ενα τσεκ για να δω αν μπορω να συμμετεχω στη σημοσιευση σχολιων.

    καλη αρχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή αρχή και από εμένα, Chilly..
    Η πρώτη μου σκέψη διαβάζοντας το εισαγωγικό σου κείμενο ήταν η -ομολογώ- δυσάρεστη συνειδητοποίηση του ότι το διαδίκτυο είναι, όντως, "ο τελευταίος τόπος ελεύθερης έκφρασης..". Μακάρι ένας από τους απώτερους σκοπούς αυτής της προσπάθειας που γεννιέται τώρα και από εσένα να είναι, τελικά, το να καταστεί το διαδίκτυο ο τελευταίος, ως επιλογή, τρόπος ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών: και με αυτό που "λέω" εννοώ ότι μακάρι κάποια στιγμή να μπορούμε πρώτα και κύρια να διαδηλώνουμε τις σκέψεις μας και τις αξίες μας ελεύθεροι στην καθημερινή και απτή πραγματικότητά μας, σε κάθε έκφανση της κοινωνικής, επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής. Μακάρι να αποβάλλουμε τα δεσμά που με ύπουλο τρόπο έχουν επιβάλλει στην κρίση μας όσοι μας θέλουν φερέφωνα, έρμαια και μαριονέττες. Αυτό που λέω και αυτό που θέλω είναι να μπορούμε να γεννάμε αβίαστες και πρωτότυπες ιδέες και όχι να αναπαράγουμε αυτές που μας έχουν φυτέψει (τόσο καλά που νομίζουμε ότι είναι δικές μας!) τα διάφορα "παπαγαλάκια" των ΜΜΕ, οι οι πάσης φύσεως "σωτήρες" και καθοδηγητές που, απλώς, εξυπηρετούν καθαρά υλιστικά και κοντόφθαλμα προσωπικά τους συμφέροντα. Μακάρι, λοιπόν, ξεκινώντας από το διαδίκτυο να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και πάλι την ελευθερία στο λογο μας, στην έκφρασή μας αλλά, κυρίως, την ελεύθερία της ίδιας της κρίσης μας, που έχει μάλλον για πολλά χρόνια αν όχι αποκοιμηθεί, σίγουρα αποπροσανατολιστεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή