Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Χαλυβουργία Ελλάδος - 85+ Μέρες Απεργίας


Την 84η ημέρα αξιώθηκα να βρω λίγο χρόνο να κατέβω στην απεργία στην Χαλυβουργία. Ότι και να πω για να δικαιολογηθώ, είμαι απαράδεκτος που τόσες μέρες δεν «βρήκα» τον χρόνο να πάω και να συμπαρασταθώ εμπράκτως σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά το ίδιο είσαι και Εσύ! Όχι αυτό δεν κάνει τον έναν χειρότερο ή καλύτερο από τον άλλον, μας κάνει και τους δυο το ίδιο, το ίδιο συνυπεύθυνους.
Ότι και να πω εγώ, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι μια επανάληψη όσων έχουν ακουστεί και ειπωθεί τόσες μέρες για την πολυήμερη απεργία. Αυτό βεβαία ισχύει μόνο για όσους στα ΜΜΕ, είχαν το θάρρος να γράψουν έστω και δυο γραμμές για τoν αγώνα αυτών των ανθρώπων. Δεν έχω σκοπό να σε κουράσω φίλε, άλλα μετά την επίσκεψη μου δεν μπορώ παρά να επισημάνω κάποια πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Μήπως έστω και για λίγο καταλάβουμε την κρισιμότητα του αγώνα τους.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε εμείς – οι απλοί εργαζόμενοι ή μη – τι σημαίνει να δουλεύεις στην Χαλυβουργία Ελλάδος. Ούτε ξέρεις (-ουμε) τι σημαίνει να δουλεύεις 30+ χρόνια σε άθλιες επιβλαβείς συνθήκες εργασίας και μετά βίας να παίρνεις 1,450€! Να δουλεύεις διπλά από το λιωμένο σίδερο που βράζει στους 1700°C απελευθερώνοντας κάθε είδους επιβλαβών τοξικών ουσιών, και να σου καίνε τα πνευμόνια.
Δεν ξέρουμε εμείς, και ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι να μην δουλεύεις για 85+ μέρες(!), 85+ χωρίς μεροκάματο, 85+ απεργίας! Και σαφώς δεν ξέρουμε, πως μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, να κρατάμε το κεφάλι και το ηθικό ψηλά.  Κάτι που οι χαλυβουργοί αυτές τις μέρες διδάσκουν σε όλους μας, εντός και εκτός Ελλάδος!
Όλα αυτά εμείς μπορεί να μην τα ξέρουμε σήμερα… Άλλα μην αγχώνεσαι σε λίγο θα τα μάθουμε και εμείς, όπως τα ξέρει και ο χαλυβουργός. Όταν θα κινεζοποιήθουμε και σαν σύγχρονοι σκλάβοι αναγκαστικά θα δουλεύουμε 15-18 ώρες την ημέρα για 400€ τότε θα δεις και δω την γλύκα! Τότε θα καταλάβουμε γιατί αυτοί οι υπέρ-άνθρωποι της Χαλυβουργίας αντιστάθηκαν!
Πρέπει όλοι, με όποιο μέσο διαθέτουμε,  να ενισχύσουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην Χαλυβουργία Ελλάδος.  Είναι άκρως σημαντικό και μείζονος σημασίας να μην περάσουν οι απειλές, η τρομοκρατία, η ανομία του (κάθε) εργοδότη, οι παράνομες απολύσεις και εκβιαστικές μειώσεις μισθών.  Όλοι πρέπει να ενισχύσουμε, και Εσύ (!) που είσαι απλός εργαζόμενος, ακομμάτιστος και ασυνδικάλιστος! Κάθε παροχή βοήθειας είτε χρηματική είτε σε τρόφιμα αυτή την στιγμή είναι πολύτιμη. Βοηθήστε τους να συνεχίσουν να αντιστέκονται και τέλος να κερδίσουν.  
Εάν τέτοιου είδους τακτικές, σαν αυτές που εφαρμόζει ο κ. Μάνεσης, περάσουν από τον κλάδο της χαλυβουργίας, τότε γιατί να μην περάσουν και από τον δικό σου και τον δικό μου κλάδο?  Τι θα τους εμποδίσει να περάσουν από όλους τους  κλάδους.
Τέλος ένα σχόλιο προς τον κ. Μάνεση. «Μάνεση άσε τις απειλές, τις απολύσεις και τα ψευτοδιλήμματα αυτοί εδώ δεν κάνουν βήμα πίσω, και δεν θα σου κάτσει καλά. Για πόσο καιρό νομίζεις ότι θα μπορεί το εργοστάσιο του Βόλου να δουλεύει με αυτούς τους ρυθμούς και σε αυτές τις συνθήκες?  Κάποτε θα ξυπνήσουν και αυτοί, ελπίζω μόνο να μην είναι μετά από κανένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα…»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου